2024.04.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

ZX Spectrum NEXT Turbo

ZX Spectrum NEXT Turbo

Tesztelés alatt a ZX Spectrum Next új alaplapjának prototípusa

Henriqe Olifiers sok mindenről beszámolt a szeptember 30-án kelt ZX Spectrum Next Kickstarter frissítésben, többek között erről is.

Victor Trucco elkészítette a ZX Spectrum Next alaplapjának, a TBBlue-nak a 2C revízióját, mely a 2. Kickstarter kampány támogatóinak megy majd jövő augusztusban. (Az Early Birdöknek már márciusban.) Jelenleg egy elektronikai tervezőiroda értékeli ki a vasat, hogy szakvéleményt adhasson esetleges további változtatásokhoz az első tesztgyártási futam előtt. Lehetnek még kisebb javítások a kisebb interferencia, zaj és jobb teljesítmény érdekében.

A 2C apróbb változtatásokat tartalmaz, máshol helyezték el a WiFi-modult hogy csökkentsék a zaj beszűrődését a hangba és a HDMI visszatáplálás problémáját is megoldották. Az eddigi alaplapok bizonyos HDMI eszközöktől annyi energiát kaptak, hogy az a Next kikapcsolt állapotában is megőrizta a RAM tartalmát, ami persze gondot okozott következő indításkor. A 2C-ben már elektronikai védelmet kap a hátsó bővítősín, így (csak én reménykedem, ezt nem írták) talán nem lesz már robbanásbiztosan betömködve.