2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Flash menu on MEGA65

Flash menu on MEGA65. Source: c65gs.blogspot.com

FPGA világbéke: itt a ZX-Uno port MEGA65-re

Portolták a ZX-Uno-t MEGA65-re.

Most már megérné az árát a Mega65, elkészült rá a ZX UNO core, így már ZX81, Spectrum és Spectrum 128 gépek is rendelkezésre állnak a lassan alakuló Commodore 65 utódon.

OK, ez egy spektrumos portál, mégis Commodore projektről írunk, de hát ahogy az a címből és a bevezetőből is kiderült, erősen érintettek vagyunk a kérdésben mi, Sinclair rajongók is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Mega65_photo.jpg a fájlnév

A MEGA65 a gyártó csődje miatt befejezetlen Commodore 65 modellnek a modern, FPGA alapú továbbálmodása, 40 MHz-es, 8-bites, MOS-kompatibilis CPU-val, 8 MB RAM-mal, modern képkimenetekkel, négy soft-SID-del, szétgépelhetetlen Cherry billentyűzettel, SD kártya foglalatokkal, IEC busszal Commodore meghajtókhoz. Ez jól hangzik, a gond az, hogy mintegy 1000 euróba kerül(t), de sajnos mindezideig csak kb. 100 darab MEGA65 fejlesztői példány (development kit) készült belőle és jelenleg nem kapható. Ugyan jelenlegi állapotában is működik, ám egyelőre maga a rendszer is formálódik a devkit tulajdonosoktól érkező javaslatok és hozzájárulások által. Úgy tűnik, hogy sokkal kevesebb erőforrással bír a projekt, mint a Kickstarteren sikeresen felhízlalt ZX Spectrum Next, de azért lassan kezdenek beindulni a dolgok.

A MEGA 65-öt úgy építettek fel, hogy az eredeti, licencelt Commodore 65 ROM-on kívül nem tartalmaz zárt kódot és nem is fog. Ehhez a szemlélethez jól illik, hogy a közösség egyik fejlesztője, Sy2002 a szintén nyílt forráskódú ZX-Uno projekt FPGA magját portolta MEGA65-re. (A ZX-Uno egy önálló és gépbe építhető változatban is kapható, FPGA alapú ZX Spectrum implementáció, mely számos Sinclair és más 8-bites masinát és klónt ismer.) Az új core elérhető a flash menüből, és kiválóan működik, a legkeményebb ZX Spectrum demók futtatására is alkalmas, az alábbi videón az AEON demót és a Mescaline synesthesiát tolják a MEGA65-ös srácok.

A MEGA 65 csapat jó néhány további hírrel is szolgált:

  • Bit Shifter elkészítette az eredeti Commodore 54 ROM javított változatát, ami letölthető a devkit tulajdonosok számára. Sajnos a licenc korlátai miatt nem adhatják ki széles körben, csak annak, aki rendelkezik a hardverrel is. Javítottak befejezetlen BASIC utasításokat, gyorsabb lett az interpreter, eltűnt a bejelentkező képernyőről az eredeti floppyt hiányoló hibaüzenet, frissült a bejelentkező szöveg és színsáv.
  • M3wp (ha jól értem, akkor ő a szakállas szaki a videón) elkészítette a Solitaire MEGA 65 változatát. Szép lett.
  • Rendelhető a német nyelvű Christmas on the Commodore (Weihnachten auf dem Commodore) magazin első három száma. Régimódi, BASIC programlistás, kb. A5-ös kiadvány, egyik számhoz szóközszámláló vonalzót is adnak.

Valamikor majd szeretném kulturáltan feleleveníteni a régi Commodore-Sinclair flamewar csatákat, de az nem most lesz. Jó látni-hallani a videón, ahogy a komodoros úriemberek nagy örömmel üdvözlik az új ZX-Uno core-t és igen elismerően beszélnek a Sinclair demóprogramozók és a hardver tudásáról. Úgy tűnik, az FPGA összehozza az ősidőkben rivalizáló hardver-szekértáborokat, soha rosszabb ne történjen velünk.