2024.04.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

GMX (Mihail Tarasov 2020)

GMX (Mihail Tarasov 2020)

GMX felélesztése

Mi is az a GMX? A Graphic Memory eXpander a Scorpion cég által fejlesztett legkomplexebb kiegészítő kártya. Végül sosem került sorozatgyártásba - kiárusították az elkészült készleteket a maradék Scorpion ZS 256 Turbo+ alaplapokkal együtt.

Érdemes megemlíteni, hogy a cég által tervezett következő, Scorpion 2000 klón tulajdonképpen a Turbo+ alaplap és a GMX integrálása lett volna. A Scorpion 2000 és GMX kártya terveiről először a ZX Review diszkmag 5-6 számában olvashattak az érdeklődők 1997 novemberében.
A kártya, melyet a Scorpion klónok Z80 processzorának foglalatába kell helyezni igencsak kibővíti a gép képességeit. A cég egyébként tervezte, hogy a többi ex-szovjet klónhoz is elkészíti a leírásokat, hogy milyen átalakításokat kell végezni rajtuk a GMX csatlakoztatásához, így alakítva ki egy egységes platformot. Azonban kicsit elcsúsztak a fejlesztéssel időben…

A kártya két darab Altera chip köré épül. Az Altera Flex 8000 sorozatú FGPA tartalmazza az 512K ROM-ot, a MAX 7000 családba tartozó CPLD pedig a fő firmware-t. Ehhez társul egy 3,5/7MHz-en futó Z80 kompatibilis processzor és 2 darab 1 megás SIMM30 modul. Saját GMX üzemmódja mellett a ZX Spectrum 128K, Pentagon 128K, Composite, ATM Turbo 2 és Profi klónokat is emulálja az FGPA. Maximum 640×200-es felbontást tud, 16 szín és a függőleges szkrollozás hardveres gyorsítása mellett.

A kártya hamar a demó-partik kedvencévé vált. Hiszen amellett hogy Pentagon-kompatibilis, kevésbé hajlamos a lefagyásra, mint a sokszor kétes minőségű Pentagonok. A power-usereket célozta meg az ATM és a Profi klónokra készült relatíve széles felhasználói program kínálat futtatásának lehetősége.

Főkonstruktőre Andrej Anatolevich Larchenko (Andrew Moa, MOA) volt.
Végül az oroszországi pénzügyi krízis, a mainstream ZX Spectrum korszak vége és Larchenko Németországba távozása végett nem lett semmi a nagyratörő tervekből. 2000 márciusától nem folytatódott tovább a fejlesztés.

A GMX újkori felélesztése szentpétervári Evgenij Muchkin koordinálásával a zx.pk.ru fórum tagjaival közösen történt. A kártya kapcsolási rajzát Mihail Tarasov (Kaluga városa) készítette el. Evgenij később egy ROM bugfixet is végzett, mivel az eredeti ROM-rutinok nem ismerték fel a 256K RAM feletti részt.