2024.04.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

AYcko (Jaroslav Smetak 2021)

AYcko (Jaroslav Smetak 2021)

Újabb AY-interfész ZX Spectrumhoz

A sztereó hangzás cseh Slavomir Labskynak (Busy) köszönhető, aki néhány ellenállást és kondenzátort forrasztott az alig egy hete megvásárolt ZX Spectrum 128K AY-chipjéhez 1988 végén. E mellett természetesen a gyári mono jack-et sztereóra cserélte. Így az ’A’ csatorna a jobb hangszóróból, a ’B’ a balból szólt, a ’C’ pedig mindkét oldalról fél hangerővel. Amikor a Didaktik cég a 48K Spectrumhoz csatlakoztatható Melodik AY-interfészt elkezdte gyártani, vettették fel az ACB sztereó elnevezés ötletét Busy-nak, mellyel ő egyetértett. A módszer hamarosan kvázi-szabvánnyá lépett elő - először a volt Csehszlovákia területén.

A sztereósítás később széles körben elterjedt lett a volt Szovjetunió utódállamaiban is, illetve kisebb mértékben Lengyelországban és Romániában. Az ex-szovjeteknél az ABC és BAC sztereó hangzás lett a standart és a sztereó zene alapkövetelménnyé vált a legtöbb demó-compón.
Jaroslav Smetak, azaz Noby Noblnoch egy újabb AY-interfésszel jelentkezett 2021 márciusában Csehországból AYCKO elnevezéssel.
​Ha az aukro.cz online piactérre tett szűkszavú leírásra hagyatkozunk, akkor a Melodik interfésszel kompatibilis – tehát cseh/szlovák hagyományoknak megfelelően ACB sztereóban szól. A hirdetésben egyébként még a 2020-as ’előszéria’ fotója szerepel, saját divide.cz webshopjában már a végleges.