2024.04.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

TVC Videókábel készítése

Visszatérő kérdés szokott lenni a TVC videokábel bekötése. Bár a kapcsolás elkészítéséhez szükséges információk hozzáférhetőek, hiszen a ‘Kezelési útmutató’ végén megtalálható a csatlakozók lábkiosztása, sokan nem találják azt meg, mert rossz helyen keresik (a TVC hardver könyvben).
Orvos Gábor rajzolt hát egy egyszerű vázlatot, hogy megkönnyítse a kábel elkészítését.

Videó kábel bekötési rajza

Az ábra univerzális, vagyis a kompozit videó- és hangkivezetés (RCA csatlakozó) is szerepel rajta a SCART/EURO AV mellett. Természetesen nem kötelező mindkettőt kiépíteni, de lehetséges, akár egyszerre is. A rajz szerintem eléggé egyértelmű lett, lényegében szinte csak direkt átkötéseket tartalmaz a kapcsolás (színre színt), 2 helyen van szükség plusz ellenállás beiktatására:- A Video (5) kimenet 4-es tüskéjén +12V kapcsolófeszültség jön ki, ez éppen megfelelő ahhoz, hogy a SCART csatlakozó 8-as lábára kötve STATUS jelként a gépet beüzemelve automatikusan EURO-AV bemenetre kapcsoljon a TV, a helyes (4:3-as) képaránnyal. Viszont a SCART 16-os lábára 1-3V (névlegesen 2,5V) kell hogy menjen (BLANKING jel) annak érdekében, hogy a TV RGB módra váltson. Ezt 500 Ohm körüli ellenállás beiktatásával érhetjük el, a gyakorlatban az elterjedt 470 és 510 Ohmos értékkel is működik.- Az RGB (4) kimenet 4-es lábán -1,4V pp nagyságú szinkronjel elérhető, ezt tanácsos csökkenteni -0,3V-osra. A megoldás szintén egy néhány száz Ohmos ellenállás. Ide akár már a 100 Ohm is elég lehet, de a nagyobb érték biztonságosabb, 330-510 Ohm közötti értéket javaslok, a 470-es ide is jó.Még néhány megjegyzés:- A rajz az apacsatlakozókat a forrasztási oldal felől mutatja, vagyis nem kell forgatni/tükrözni a képet, mielőtt nekilátunk a szerelésnek.-Nem kötelező az összes földet bekötni a SCART csatlakozón, de néhányat azért be kell. Én a 4-est és a 17-est mindenképp ajánlom.- A kondenzátorral leválasztott videojel használatát javaslom, amennyiben kompozit videót szeretnénk (ez a szinkronjel helyett, a SCART 20-as lábára kötve is megfelelő, amennyiben nem építünk ki külön kompozit RCA kivezetést, vagy épp nincs kéznél a megfelelő értékű ellenállás a kompozit szinkronjel feszültségének csökkentéséhez). A le nem választott videojel fekete szintje ugyanis +2V, optimális esetben ez 0 kellene, hogy legyen, így ezt alkalmazva a fekete valószínűleg sötétszürke lenne. Persze elképzelhető, hogy a TV automatikusan kompenzálná az eltérést, illetve a készülék kalibrációjával (fényerő, kontraszt) is ellensúlyozható a probléma.- Mindenképpen jobb minőségű képet kapunk a TV koaxiális kimenethez viszonyítva, akár a kompozit, akár az RGB megoldást választjuk, hiszen kimarad egy RF moduláció-demoduláció páros. Az RGB-SCART kábel előnye, hogy a színinformációk csatornánként teljesen külön kerülnek átvitelre, így nem kell számolnunk a színsegédvivő okozta műtermékek megjelenésével, ami kompozit videojel alkalmazása esetén sajnos elkerülhetetlen. Így a kép sokkal kontrasztosabb és telítettebb is lesz.
A dominó-DIN csatlakozó viszonylag nehezebben beszerezhető, de nem lehetetlen hozzájutni.

Azt figyelembe kell venni, hogy SCART-nál a kábelben az audio és a video in/outok helyet cserélnek, vagyis a 19/20-as pineket, valamint az 1/2 és 3/6 pinekhez menő szálakat fel kell cserélni, ha lengő SCART anyát használunk, mint ahogy én is tettem. A rajzomon a direkt, apa csatlakozós végű megoldás látható.

Scart csatlakozó lábkiosztása