2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Hermit Retro ZXZero

ZX emulátor-klón Skóciából

Alistair Carty, a glasgow-i Hermit Retro Ltd. cég alapítójának célkitűzése autentikus ZX Spectrum retroszámítógép-élményt biztosítani modern eszközök és az eredeti Sinclair gyártmányú gépházak (illetve replikáik) felhasználásával. 2021 április elején került forgalomba a Hermit Retro ZXZero nevű emulátor-klón, mely a Raspberry Pi Zero W(H)-n alapul. Még Unclear PX Spectrum néven kezdődött el a fejlesztése, de a lehetséges jogi problémák elkerülése végett megváltozott az elnevezés.

A kit mindennemű változtatás nélkül beszerelhető a ZX Spectrum és a ZX Spectrum+ házakba.
A hardver négy kártyából áll a Pi-n kívül. A legnagyobb természetesen maga az alaplap. Direktben csatlakozik hozzá az USB és a joystick/HDMI modul. Végül az utolsó minikártya, a Pi Zero USB stem köti össze a Pi-t és az alaplapot – mellőzve a fizikai USB portokat, csak a pin-eket használva.
A külső csatlakozókat illetően az 5 voltos jack, az Atari joy, a már említett HDMI, a microSD, az I2C soros port (sztereó audió jack-en) és a szintén említett USB csatlakozók találhatóak meg az alaplap hátulján egy NMI gomb társaságában.
A HDMI és USB csatlakozók teljes méretűek lettek a megbízhatóság miatt. A joystick port támogatja a kétgombos Arcade R botkormányt is.
Egy lecsupaszított Linux kernel és egy moddolt Fuse emulátor verzió alkotja a firmware-t, mely így 2-3 másodperc alatt bootol. A firmware a Pi saját microSD slotjában levő kártyán, tehát a gép belsejében található.
A Fuse emulátor módosításainak köszönhetően ZXDB kompatibilis, tehát online tölthetünk be programokat. Támogatja továbbá a Zelux világító billentyűzetet és a Playstation 3 kontrollert is.
Az alaplap mind a Raspberry Pi Zero W-vel és a Raspberry Pi Zero WH-val is használható (a két kártya tudásában egyébként megegyezik, de a WH integrált tűsorral rendelkezik).
A ZXZero elérhető készreszerelt-, DIY- és üres NYÁK-kitként is.
Továbbá Github projektként szabadon hozzáférhető bárki számára.