2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

SiDi

Spanyol FGPA-klón MIST alapokon

A SiDi FGPA kártyát Manuel Fernandez Higueras (ManuFerHi – Terrassa, Spanyolország) fejlesztette ki a MIST FGPA kártya alapján 2019-ben. Néhány funkció hiányzik, viszont ára is a töredéke az eredetinek. A MIST-hez hasonlóan a 8 és 16 bites mikrók, konzolok és arcade gépek között a különböző ZX Spectrum és klónok is emulálásra kerültek az SD-kártyáról az FGPA-ba tölthető magokkal.

A rendszer egy Altera Cyclone IV EP4CE22 FPGA és 32 megabyte RAM köré épül, a perifériákat az ARM AT91SAM7S56 I/O kontroller vezérli.
A négy darab USB port közül kettő az előlapon található a három darab visszajelző LED, a reset gomb és a microSD slot társaságában. A maradék kettő jobboldalra került az audio input jack-kel együtt.
Természetesen a hátlapon található meg a tápcsatlakozó a power kapcsolóval. E mellett microUSB-s áramellátással is üzemeltethető a rendszer, melyen keresztül az I/O kontroller flash-elése is megoldható. A hangot egy 3,5mm-es sztereó jack-en kapjuk, a videójel analóg VGA illetve RGB csatlakozókon került kivezetésre.
Az FGPA-ra JTAG illetve soros porton keresztül csatlakozhatnak a fejlesztők, utóbbi a kártya korlátozott bővítésére is alkalmas.
Alaplapként, átlátszó akril vagy festett fémházban is megrendelhető. A fémház esetében sajnos le kell mondanunk az alaplapra integrált LED-ek láthatóságáról.

SiDi