2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

YPbPr kompozit out Spectrumhoz Ausztriából

Az osztrák Reinhard Grafl (azaz c0pperdragon) elsősorban a Commodore gépekhez fejlesztett különböző videó output kiegészítőiről ismert. Azonban az Atari és ZX Specrum gépekhez is kínál hasonló eszközöket. A YPbPr composite video output bővítést a hasonló kompozit out bővítések közül kiemeli, hogy nem a szokványos RGB kimenetet, hanem a YPbPr-t használja a legjobb analóg minőségű képet biztosítva a Spectrumhoz.

Ugyanis az RGB kompozit a piros (Red), zöld (Green) és kék (Blue) színek 256 lehetséges árnyalatából keveri ki a végső 16,7 millió színt. A YPbPr ezzel szemben a fényerő (Y), kék szín-fényerő (Pb) és a piros-fényerő (Pr) jelek kombinációjából nyeri a végső képet.
Amennyiben nincsen YPbPr bemenetű TV-nk, akkor célszerű közbeiktatva egy megfelelő upscalert használni.
A bővítés a szerző A-Video RGB board Spectrumos verziójának továbbfejlesztése, viszont annál kisebb és nem kíván más módosítást, mint az RF modulátor eltávolítása.
​A kártya 288p (default) vagy 576p felbontásai és a YPbPr (default) vagy RGB kompozit kimenetek között jumperrel választhatunk. Az eredeti ZX Spectrum színpaletta enyhe lágyításon esett át, ami jót tesz a modern TV-k használatakor.
Jó hír, hogy ugyanaz a kábel használható mind a YPbPr és RGB üzemmódban.

YPbPr kompozit videó kimenet
YPbPr kompozit videó kimenet