2024.04.18.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Robert de Boer (redhawk668) a hollandiai Steenwijk-ből 2020 májusában jelentkezett az RF modulátor box helyére csavarozható S-Video modulator replacement kártyájával.

Ez a minőségjavulást az Y (luma – fekete-fehér kép) és C (Chroma – színinformációk) szignálok felhasználásával éri el, az alapötlet a WOS fórumról származik.
A kártya három dróton keresztül kapcsolódik az alaplaphoz. A luma in-t az alaplap kompozit kimenetéhez, a +5v in-t értelelmszerűen a +5v-hoz, a chroma in-t a kiforrasztott C65 kondenzátor pozitív pólusához kell kötni.
Négy revízióban készült. Az első, a rev A tranzisztorok segítségével alakította át a képet. A rev B az első SMD alkatrészekkel szerelt verzió, az FMS6143 videó filtert használja. Mivel ez a chip elavult, a következő, a rev C már a THS7314D chipre épül 3,3 voltos feszültségen üzemelve. Alacsony fogyasztás és jó képminőség jellemzi a legtöbb LCD tévén. Az utolsó, a rev D verziónál 5 volton üzemel az előző chip és a bemenetek földeltek lettek. Az eddig problémás tévékkel is kompatibilis. A NYÁK négyrétegű lett, hogy elszigetelje a képinformációkat a földelésektől és az 5 voltos feszültségtől.
Beszerezhető a ZX Renew-től és a szerző RetroAdventures fantázianevű Tindie boltjából.