2024.03.28.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Shadow of the Unicorn interfész remake

A Shadow of the Unicorn interfész újraalkotásának ötlete Steve Smith-től (G0TDJ - St. Leonards On Sea, Egyesült Királyság) származik 2019 februárjából.

Az eredeti interfész a Mikro-gen szoftvercégé, akik forradalmasítani kívánták a ZX Spectrum játékok kiadását a kártya segítségével. A lényeg, hogy a kártya saját 16K ROM-ja belapozódik az eredeti ZX Spectrum ROM helyére és a maradék 48K-t pedig szalagról töltik be. Így a programok mérete maximum 64K lehet.
Sajnos a fejlesztés költségei jelentették egyben a cég halálát is, a Shadow of the Unicorn játék megjelenése után nem sokkal csődbe mentek.
Visszatérve az interfészhez. A nyomtatott áramkör huzalozása igencsak egyszerű, már-már gyanúsan az tekintetbe véve a 130 ezer angol fontos fejlesztési költséget. Az összeget a ’80-as évek első felére vetítve kell értelmezni – nyilván ekkora befektetés után szerették volna elkerülni a kalózmásolatok megjelenését. A trükk az, hogy a ROM és az azt vezérlő chip lábkiosztásainak összekötése nem egyezik a gyári specifikációkkal, hanem egyedi struktúrát követ. Így a ROM és azt vezérlő firmware is speciális, egyedi kódon nyugszik.
Ezért az Interneten közkézen keringő, már emulátorhoz visszafejtett (szabványossá tett) ROM image-t vissza kellett állítani az eredeti formátumra. Ezt a Spectrum Forever és a Spectrum For Everyone Facebook csoport tagjai közösen tették meg. Így most már bárki élvezheti a játékot a replika hardveren – kizárólag a Steve honlapjáról letöltött ROM image-t használva.