2024.04.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

A Wonderland szöveges kalandjáték portolása ZX Spectrum Next-re, melyet a Strand Games követett el. A Magnetic Scrolls ezen játéka 1990-ben jelent meg, mely egyben hetedik és utolsó játékuk volt.

A Wonderland volt a legambiciózusabb játék a Magnetic Scrollstól, több mint 100 helyszínképpel, amelyek közül sok animált, beépített Windows-szerű ablakrendszerrel, on-screen térképpel és súgórendszerrel. A korábbi Magnetic Scrolls játékokkal ellentétben a Wonderland csak 16/32-bites gépeken volt elérhető. Így most először élvezhetjük ezt a játékot és annak gyönyörű grafikáját egy 8 bites számítógépen. Ez a portolás nem tartalmazza a Magnetic Scroll Windows rendszerét, de ezzel a klasszikus felhasználói felülettel valószínűleg kellemesebb használni.

A Wonderland behúz Lewis Caroll varázslatos képzeletének furcsa logikájába. Itt találkozhatsz a könyv összes főszereplőjével – az Őrült Kalapossal, az óriás hernyóval, a Szívek Királynőjével, a hercegnővel és szakácsával. Itt is rejtvényekkel, szójátékokkal és talányokkal, bájitalokkal és gombákkal és kihívásokkal kell szembenézned, amelyek sokáig a Wonderland világában tart.

A grafika a játék eredeti Commodore Amiga verziójából származik. Az Amiga verzió ugyanazt a grafikát használta, mint az Atari ST verzió, amely 16 színt használt az 512 színű palettáról. Az Amiga képek és animációk egyedi eszközzel konvertálták a Spectrum Next 2. layer grafikai formátumává.

A NEXT verziónak két változata van: a wonder_512.nex a Timex hires módot használja (512 x 192) a szöveg megjelenítéséhez, a wonder_256.nex a szabványt Spektrum módor (256 x 192) használja megjelenítéséhez. Ennek az az oka, hogy egyes monitorok esetén lehetnek problémák a Timex nagy felbontású mód megfelelő megjelenítésével.