2024.03.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Wii kontroller Spectrum játékokhoz

A madridi David Crespo Tascon (dcrespo3d) szabadúszó programozó egyik kliense kapcsán került kapcsolatba az ESP32 alapú fejlesztőkártyákkal.

A projekt végeztével saját részre először az Espressif ESP32-WRover típust vásárolta meg magának.
Kis kísérletezés után talált rá Ramon Martinez emulátorára, és elhatározta, hogy forkolja, mégpedig a vezeték nélküli Wii kontroller támogatását adja hozzá. Mivel ennek a vezérlőnek hét gombja van a D-padon kívül, a legtöbb játék tökéletesen működik vele.
2020 júliusára készült el firmware-emulátorával, a ZX-ESPectrum-Wiimote-tal. A megvalósítást tekintve minden játékhoz külön készített .TXT fájl felelős a billentyűzet és kontroller gombjainak párosításáért. A hardver végül egy Periboard 409 Mini billentyűzetbe került augusztusban, melybe integrálta a VGA, 3,5 audio jack és USB-B áramcsatlakozókat is.
A szintén ESP32 alapú, viszont saját PS/2 és VGA csatlakozókkal rendelkező Lilygo TTGo VGA32 kártyát szeptemberben vásárolta, ezen folytatta tovább az emulátor fejlesztését. A VGA színmélysége 3-ról 6 bitesre változott, így az előző emulátorverzióból hiányzó ZX Spectrum Bright attribútum is megvalósításra került. Rampa emulátorában fixálta az alsó 16K memóriaszegmens elérésének bugját.
2021 februárjáig szünetelt a projekt, ekkor kapott 3D nyomtatott házat a Lilygo. Majd implementálta a 4:3 arányú monitorok és a microSD slot használatát.
Márciusra egységesítette a standard ESP32 fejlesztőkártyák és a Lilygo kódjait (99,9%-ban egyeznek), majd hozzájuk adta a .Z80 fáljformátum és az AY-chip (részleges) támogatását.
Sajnos a videókon éppen a kontroller működésével kapcsolatban látunk a legkevesebbet…