2024.03.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

OqtaDrive – Sinclair Microdrive emulátor

Az OqtaDrive egy Sinclair Microdrive emulátor, melynek fejlesztése még alfa fázisban van. A projekt Alexander Vollschwitz (xelalexv - München, Németország) és Tom Dalby (Tom_DD, TomDDG, TomD - Leeds, Egyesült Királyság) közös munkája, mely 2021 májusában kezdődött meg. A Spectrum mellett a QL-lel is kompatibilis.

Az emulátor alapja az Arduino Nano kártya, mely az Interface I-hez kapcsolódik GPIO tüskéin keresztül. Összesen 8 Microdrive-ot emulálhat a microSD-kártyáján levő .MDR, MDV és .Z80 fájlokkal.
A kártya microUSB portja pedig egy vezérlő gazdagéphez csatlakozik, mellyel lehetséges a fájlrendszer és képfájlok kezelése. Ez lehet egy PC, vagy egy Raspberry Pi Zero W is. Utóbbi esetben semmi akadálya összefűzni egy közös NYÁK-on a Nano-val és elhelyezni egy Microdrive (vagy replika) házba. Ekkor már egy okostelefonnal is vezérelhetjük a rendszert a Pi Wifi kapcsolatán keresztül, a telefon képernyőjét és virtuális billentyűzetét használva. Ilyenkor a standard Microdrive csatlakozóval köthetjük a rendszert az Interface I-hez. A NYÁK és a hozzá passzoló 3D ház Dalby munkája.