2024.03.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Programozható ZX-joy interfész

Dave Mooney (rune, Forest of Dean régió/Egyesült Királyság) és Heincz Junek (ZX-Heinz. Potsdam/Németország) 2020 áprilisában mutatták be programozható joystick interfészüket a forum.tlienhard.com online közösségének.

A kiegészítő lényege, hogy az EPROM-ban előre eltárolt billentyűzet kombinációk közül egy 16 állású kapcsolóval választhatunk, melyek hozzárendelődnek a joystick irány- és tűzgombjaihoz. Így lehetséges a csak billentyűzettel kompatibilis játékok használata joystickkal, illetve a Sinclair, Cursor/Protek interfészek emulálása is.
A NYÁK tervezésekor ügyeltek arra, hogy az alkatrészek a kevésbé gyakorlottak számára is könnyen beforraszthatóak legyenek.
A kompatibilitást illetően a ZX81-gyel és a ZX81NU klónnal kompatibilis egy twister-kártya (élcsatlakozó-konverter) segítségével, a Jupiter Ace-vel már nem.
A ZX Spectrum 128K+2A/+2B/+3/+3B gépekkel sajnos nem működik alapesetben. Viszont mint ilyenkor mindig, ki lehet próbálni a Ternary Research Corp. ZX-fixer vagy Velesoft ZX Bus Protector/Fixer kártyáival.