2024.05.27.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

ZX48K alaplap Olaszországból

Andrea Vavassori (aka Vava) az észak-itáliai Bergamóból 2019 márciusában jelentkezett az olasz Freelists.org fórumon saját tervezésű, ZX Spectrum 48K Issue 4V alaplapjával, mely a 16K/48K/48K+ házakba szerelhető. Célja egy megbízható, könnyen szervizelhető és hibamentes lap megalkotása volt.

A NYÁK az Issue 4B-n alapul, mivel ennél a kiadásnál egyrészt a RAM-vezérlés még a kereskedelmi forgalomban kapható elektronikából áll, nem tartalmaz speciális alkatrészeket. Másrészt a szakértők szerint a legmegbízhatóbb és legkönnyebben szerelhető 48K variáns. A ’V’ a családnév kezdőbetűje.
Az alaplap mindkét oldala szitanyomott (az eredeti Spectrumnál csak az egyik oldal) és az élcsatlakozó aranyozott lett. Némi felárért rendelhető piros, kék, sárga, fehér és fekete színű kivitel is.
A gép polaritásvédelemmel is rendelkezik az eredeti Spectrummal ellentétben, valamint lehetőség van UHF modulátor és kompozit RCA használatára egyaránt.
Az alaplap javított interferenciaszűrést kapott annál a +12V vezetéknél, mely az alsó 16K mellett halad el – ez igencsak jót tesz a képminőségnek. Jumperek segítségével ennél a modellnél már nemcsak NEC és Hitachi ROM-okat használhatunk, hanem egyedi 16/32K kapacitású EPROM-okat is.
A Spectrumok egyik ’feature’-jét, a képpontok csúszását lehetőség van az Issue2-nél megismert potméterrel, avagy a későbbi verziókban debütált fix ellenállással is csökkenteni.
Mivel a leggyakrabban meghibásodó alsó 16K RAM 4116 chipjei már nehezen beszerezhetőek, a 4164 és 41256/4256 típusokat is támogatja a rendszer egy jumpersor segítségével.
Az alaplap rendelhető chip-foglalatokkal, kondenzátor készlettel (az axiális és a radiális típusokkal is kompatibilis), valamint a konverziós-kitekkel is. Utóbbiak célja, hogy ne csak Issue 4B lehessen a donorgép, hanem más kiadásúak is.