2024.04.20.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

Újabb ZX midi interfész Spanyolországból

Miguel Angel Rodríguez Jódar, azaz mcleod-ideafix a dél-spanyolországi Jerez de la Frontera városából 2019 augusztusában jelentkezett MIDI add-on for ZX-Uno kiegészítőjével.

A kártya a Dream SAM 9773 chip köré épül és az Uno bővítőslotjába kell behelyezni. A ROM-ba égetett midi hangszerek vezérlését a virtuális AY-chip végzi, majd a kapott digitális zenefolyamot (miután esetlegesen más digitális forrásokkal is összemixelésre került) az Uno ugyancsak az FGPA-ban konvertálja analóg hanggá.
A ZX Spectrum 128K már a Basic-ben is támogatja a midi-t a PLAY parancson keresztül. Így az Unót 128K+2E/+3E üzemmódban használva kimenthetjük/betölthetjük zenefájljainkat.
Lehetséges-e a megvalósítás az eredeti ZX Spectrumok esetében? A ZX Spectrum 128K verzióknál igen, de egy külön DAC áramkör is szükséges, avagy opcionálisan a SAM2695 chipet használni.
A ZX Spectrum 48K és kompatibilis gépeknél valamint az olyan 128K klónoknál, melyek nem rendelkeznek midi out porttal, az élcsatlakozós interfészhez szükség van egy AY chip-re vagy egy részének hardveres emulációjára, mely a midi chip vezérlését végzi.