2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

ZX-Uno klón mikrogép házban

2019 június végén jelent meg a +UNO klón a spanyolországi Antonio Villena-tól. A ZX Spectrum 16/48K/48K+ (replika) házba szerelhető alaplap tulajdonképpen egy prototípusnak tekinthető, melyet 2021 augusztusában követett a második, végső verzió.

Az első változatnál természetesen minden csatlakozó a gépház hátuljára került. Az áramellátás egy microUSB-n keresztül történik, így a jack dugóhoz képest megspórolt helyre kerülhetett a hálózati kapcsoló.
A Sinclair élcsatlakozó felett található a microSD foglalat, majd a dupla USB között a firmware update-hez szükséges JTAG tüskesor. Az élcsatlakozóhoz hasonlóan az eredeti helyen vannak a MIC/EAR jack-ek, a szintén ismerős RCA csatlakozón természetesen már kompozit jelet kapunk. Replika vagy eredeti ház esetén az ezek között található RJ45 csatlakozó helyét ki kell vágni, de csak ha VGA monitort szeretnénk használni. Ugyanis egy Ethernet to VGA adapter segítségével ezen keresztül csatlakoztathatjuk az analóg monitort.
Az augusztus elején megjelent custom akril ház esetében erre nincsen szükség – itt az élcsatlakozó feletti USB/JTAG sor is szabadon hozzáférhető. A gépház mechanikus, zéró-ghosting ZX Spectrum feliratozású billentyűzetet is kínál, ennek gombjai az alaplapra forrasztottak. A hangerőszabályzó potméter az új ház esetében balkéz felől érhető el.
Az erősítő és Wi-Fi egység nem került integrálásra az alaplapra, külön modulokként csatlakoztathatóak. A két darab beépített hangszórót egy 2×3 wattos HW-104 mini erősítő hajtja meg. Az Internet elérést ESP8266 alapú Wi-Fi kártya biztosítja.
A 2021 augusztusban megjelent második, új verzió örökölte az akril házat. Ennek köszönhetően megjelent hátul a VGA output, két joystick port, de így természetesen búcsút kellett mondani az élcsatlakozónak. A hangerő szabályzó mellett egy kombi PS/2 egér és billentyűzet port is megtalálható. Az egy darab USB-SD kártya daugterboard-ot tartalmazó alaplapra került továbbá egy ESP12F Wi-Fi modul és egy Atmel SAM9773 midi chip. A firmware update-hez szükséges tüskesor itt a gépen belül található.