2024.03.19.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

A TVC weboldal története

Varga Viktor:

Kezdőlökés – Primo
A TVC weboldal története szorosan a Primoval kezdődött.
Valamikor húsz éve (2003-ban) valamilyen apropóból rákerestem arra, hogy mi volt az az érintő billentyűzetes magyar gép, amivel még általános iskolában akasztófát játszottam és szinte semmit nem találtam róla. László József (Primoemu írója) oldala és Schäffer András képei voltak csupán fenn róla. Az, hogy magyar vonatkozású technikai dologról nincs semmi, annyira felidegesített, hogy nekiálltam egy Primo oldalt csinálni, amihez a tartalmat Jocó eredeti oldaláról vettem és készítettem alá egy Primo design-t. Ezzel a lendülettel én is lettem a webmester, és intéztem a frissítéseket.
Ezt követően adta magát, hogy más magyar gépekre is szakosodjak, mert a többiről sem lehetett megtalálni semmi. Így készült el szintén a géphez igazított design-nal rendelkező TVC és HT oldal is.
A Primo weboldal gondozásának átvételekor a tárhely gondozását is megkaptam László Józseftől. A tárhelyet és a vendégkönyvet azóta is a szabolcs.net biztosítja, amit nagyon köszönünk. A tartalom más gépekre bővítésekor a további tartalomra is kaptunk fiókokat, így a szerverről a Primo, Tvc, Ht és Gafz Enterprise oldala kerül kiszolgálásra.

Anyagmentés, csoportok szervezése
Mivel a 2000 környéki években indult be az első kidobási hulláma a retró gépeknek és anyagoknak, ezért pont jókor indultak ezen oldalak, ahhoz, hogy minél több anyagot meg tudjunk menteni.
Ehhez több dologra volt szükség, az egészet menedzselni kellet.
Az érdeklődőket minden retró gépnél 3 csoportra osztottam: Fanatikusokra, hozzájárulókra és érdeklődőkre.
Minden csoportnak megvolt a csatorna: a fanatikusnak levlistát csináltam, a hozzájárulónak vendégkönyvet, hogy elérhessen az oldal szerkesztőit, az érdeklődőknek meg ott volt a weboldal a tartalommal.
Készítettem a retró gépeknek egy-egy levelező listát, és kalóz módra, bármiféle engedély nélkül felvettem rá azokat, akiket láttam az adott retró gépről cikket írni, fórumozni, blogozni és ezzel beindult az oldal, a fanatikusok elkezdték küldeni az anyagaikat, hogy kikerüljön a weboldalra, és a vendégkönyvben is volt egy-egy felajánlás, hogy van felesleges anyaga.
Mivel a könyvek ritkák, kevés példányban kerültek kinyomtatásra, többnyire jobban féltették azt, akik rendelkeztek vele, így gyakorlatilag alig volt olyan anyag amit magam szkenneltem volna.

A weboldal feltöltése
A kezdeti feltöltés a TVC esetében is hasonló volt, mint a Primo és a HT esetében, kemény meló volt. Muskátli oldaláról végignézésre kerültek a Mikrovilágok, Mikroszámítógép magazinok és kivágásra kerültek a megtalált releváns cikket. A beérkezett könyv szkennelések PDF konvertálásra kerültek és többnyire PDF tartalomjegyzéket is kaptak a könnyebb navigáláshoz.
Kialakításra került a menüszerkezet és a beérkező anyagok rendszeresen és minél hamarabb a weboldalra frissítésre kerültek, hogy mindenki, aki hozzájárult az oldalhoz lássa a munkája eredményét, ez további anyagok beküldésére motiváljon. Ezek közül talán a gyűjtött szoftverek rendezése volt a legnehezebb, mert a több fájlos programoknál sokszor nem lehetett tudni, hogy mely fájlok is tartoznak hozzá. Másik nyitott feladat volt még akkoriban a WAV fájlok beolvasása, mert nem rendelkeztünk hozzá eszközökkel. Az anyagok jelentős része 2003-2006 között került fel az oldalra.

Konverterek
Mivel hiányoztak a konverterek, így a Pascal-ban elkészítettem a WAV2CAS, CAS2WAV konvertáló programokat, így a csak szalagon/hangfájlban lévő anyagok is bináris állománnyá alakíthatóvá váltak. Ezt később kiegészítette a CRCCAS, ami azért készült, mert valahogy meg kellett tudni állapítani olyan CAS fájlokról, amik egyformáknak tűnnek, de nem egyezik a méretük, hogy a tartalom egyforma-e. Mivel a CAS formátum a kazetta egy az egyben bináris formában, és a blokkszervezés két egyező fájlnál eltérő lehet, így erre egy bináris össze hasonlítás nem volt alkalmas. A CRCCAS végigjárja a fájlt, közben CRC-t is ellenőrzi, és egy ellenőrző összeget ad a fájlról, ami ha megegyezik két egyébként binárisan nem egyező fájl esetén, azt jelenti, hogy a fájlok egyforma tartalmúak. Továbbá még hasznos volt abból a szempontból is, hogy segítésével meg lehetett győződni arról, hogy a CAS fájl nem hibás, mert jelezte, ha a CRC nem stimmel, azaz a fájl sérült. Ezáltal könnyebbé vált a különböző forrásból érkező fájlok válogatása, sokat segített a Gamebase kialakítása során. Az első konverterek 2004-2005 között készültek.
A forráskód és a legfrissebb verzió kikerült egyébként a githubra, itt érhető el: https://github.com/vargaviktor/tvctools

A fő közreműködők
A magyar retró gépek oldalainak tartalma egy kis létszámú csoport állhatatos munkájával alakult ki. Mivel sokszor aki TVC-hez küldött anyagot, Primo-hoz vagy HT-hez is rendelkezett anyagokkal, így a sok volt az „keresztmunka”.
TVC oldalról talán már a kezdetektől ott volt Kiss Károly is, aki a mellett, hogy idővel átvette a weboldal frissítését (mert nekem a több munka miatt erre kevesebb időm jutott) közelebb is volt a TVC szülőhelyéhez, és olyan anyagokhoz is hozzáfért, amit ez a földrajzi közelség tett lehetővé.
Majzik István, aki jelenleg a Primo és HT oldalak frissítését végzi, szintén sokat tett hozzá a TVC-s weboldalhoz általa szerzett anyagokkal, valamint aktívan részt vett a WinTVC fejlesztésében teszteléssel és az emulátor fejlesztőjének zaklatásával.
Az első még DOS-on futó emulátort Tóth László készítette. A WinTVC emulátor fejlesztője az a Grósz Attila, aki számtalan emulátort fejleszt többek között a Ultimo Primo és HT1080Z emulátorokat is. Ez azért volt hasznos, mert a DOS alapú verziók futtatása egy idő után elég nehézkessé vált.

Kiss Károly:

Az én történetem messzebbről kezdődik. A TVC-hez gyerekkorom óta közöm volt, hisz itt gyártották Tabon. Annak idején a házunkban az egyik szomszédnál üzemelt a TVC „warez központ”.
Ez azt jelentette, hogy hetente összeültünk és a Videoton egyik dolgozója elhozta a legfrissebb programokat.
Itt aztán volt minden ami TVC:
Floppy meghajtó, magnó, DOS, UPM, eprom égető, monitor, joy, teszt kártya, könyvek és minden amihez hozzá lehetett férni.
Így aztán a szüleimtől én is kaptam egy 64k+-os TVC-t, amit a Videotonban átalakítottak nekem kapcsolósra, így váltani lehetett az 1.2-es és 2.2-es rom között. Ez a gép azóta is megvan!
Az informatikát TVC-n tanultam, középiskolában az infó órán is TVC-k voltak. (Na ide nem nagyon kellett bejárnom, mert már ekkor is basic programokat írtam).
Ezeknek a kapcsolatoknak hála nekem is megvolt minden könyv, játék. A betárcsázós időkben már neteztem, így hozzájutottam a DOS-os TVC emulátorhoz, aminek a készítőjét Tóth Lászlót megkerestem,
mert a kép mentés az emulátorban hibás színekkel történt. Ezt kijavítottuk, megkaptam tőle a forráskódot is.
2004-ben fedeztem fel a TVC weboldalt és levelező listát. Áprilisban berobbantam a színre és elkezdtem a könyveket digitalizálni, majd Varga Viktorral nekiálltunk a programok katalogizálásának.
Minden program kapott leírást, képet, és fájlok CRC értéket. Szinte napi levelezésben voltunk Viktorral. A Gamebase program bővítése azóta is folyamatos.
Grósz Attila közben megírta a Windowsos TVC emulátorát, melyet azonnal elkezdtem tesztelni, kritizálni.
Nem szálltam le róla amíg minden nem úgy működött ahogy kell neki. (Ez azóta is így van 😀 )
2012 februárban rátaláltam a TVC Facebook csoportra, melynél szinte azonnal admin jogot kaptam és elkezdődött az ottani szervezkedés is, a kommunkikáció szép lassan áttevődött a levelezőlistáról a Facebookra.
2014 novemberében Takács Tibor felajánlotta a www.tvc.hu domain nevet, melyet azóta is fenntart. Időközben lett fórum oldalunk is, amit már nem nagyon használ senki, maradt a Facebook.
A weboldal frissítése közben folyamatosan kerestem a TVC-hez kapcsolódó embereke. Játék készítőket, volt Videotonos dolgozókat.
Volt amikor telefonról telefonra mentem, folyamatosan kaptam az új elérhetőségeket.
Nem nagyon zavart, ha egy igazgatót kell felhívni, ha megtudtam a számot, már hívtam is.
Szinte mindenhol szeretettel fogadtak, jó emlékeik voltak a TVC-ről. Aki engedte azzal interjút készítettünk, de sajnos volt olyan is aki azóta visszavonult és nem nyilatkozik.
Azóta is ha TVC-val kapcsolatos dolgot látok azonnal rávetem magam. A nyomozás sose áll le…
Szerencsére ha valaki talál valamit, akkor általában engem talál meg vele, így eshetett meg az is hogy több mint 50 kazettát kaptam, hogy mentsem le a tartalmát. Egy darabig volt elfoglaltságom, nem unatkoztam, de addig nem nyugodtam, amíg amit lehetett megmentettem róluk.

Az oldal időhiány miatt kvázi egy ftp szerverként működik, a legfrissebb fájlok ott érhetőek el, ráférne egy modernizálás, de nincs aki bevállalná (Ha esetleg olvassa valaki aki megcsinálná, vegye fel velem a kapcsolatot).