2024.06.17.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

ZX Coffee Classic

ZX Coffee Classic

ZX Coffee Classic klón – egy kávésbögre méretében

Az oroszországi Odintsovo városából jelentkezett Coffee Coffee második klónjával, a ZX Coffee Classic-cal 2020 augusztusában. Az elsőt még 1986-ben Moszkvában készítette. Közös bennünk, hogy mindkettő a ROM tartalmát a RAM-ba másolja bootoláskor. De miért is Classic az elnevezés? Elsősorban azért, mert klasszikus összetevőkből építkezik és klasszikus TV-vel is használható.

A zsebméretű (10×9 cm) ZX Spectrum 48K/128K klón Z84C0010 10MHz-es CMOS processzora 3.5 vagy 7MHz-en ketyeg, a 14MHz-es overclock még tesztelés alatt áll. Az AY-chip szintén nem emulált, a klasszik AY-3-8912 szolgáltatja a zenét egy sztereó jack-en vagy mono RCA csatlakozókon kivezetve. A jack-en keresztül egyébként eredeti kazettás magnó is használható.
Az SRAM mérete a célnak megfelelően 256K. A 128K ZX Spectrum RAM mellett a FlashROM-ban tárolt gyári ROM-készlet is ide kerül bemásolásra – amint az a bevezetőben említésre került. A 32 megabyte-os FlashROM használatát az SD-kártyánál nagyobb megbízhatóság indokolja: a 100.000 feletti újraírási ciklus 20 év adattárolási élettartam mellett.
A kép a beépített 2,8 colos 320×240 felbontású LCD-n, PAL kompozit TV-kimeneten vagy a jobb képminőséget biztosító S-Video outputon keresztül jeleníthető meg. Lehetséges a beépített és a külső képernyőt egyszerre használni. A 256×192 pixel felbontáson felüli részt használja a rendszer OSD gyanánt.
Egyéb fő összetevői a perifériákat vezérlő Microchip PIC18F25K22 mikrokontroller és firmware-kért felelős Altera Altera MAX II EPM570T100C3 CPLD.
A beépített Spectrum-kompatibilis mikrókapcsolókon felül lehetőség van az eredeti ZX Spectrum fólia membránt, illetve PS/2 billentyűzetet is használni. Ha nem ragaszkodunk a beépített billentyűzethez, az alaplap függőleges mérete 3 cm-rel is csökkenthető. Szintén elhagyható az LCD képernyő.
A gép áramellátásért egy szabványos 5 voltos microUSB csatlakozó felel. Tehát egy powerbank segítségével akár hordozható is lehet, mivel fogyasztása csak 170 mA körüli. Köszönhető ez többek között a CMOS alapú processzornak és annak, hogy csak az AY-chip és a PAL-kóder megy 5 volton, a többi egység csak 3,3 volt feszültséget használ – relatíve erőteljes undervoltingot alkalmazva. Ugyancsak az USB csatlakozó biztosítja a PC-vel való kapcsolatot is.
A képernyő felett található meg a reset gomb.
Egyenlőre az .SNA és .TAP fájlokat támogatja, de a .TRD használata is a tervek között szerepel.
Beépített böngészőt tartalmaz a programok kényelmes kiválasztásához és egy kazettás magnetofon emulátort a .TAP fájlok kezeléséhez normál és dupla sebesség mellett.
A projekt folyamatos fejlesztés alatt áll, például a HDMI-vel, joypad-dal bővítés is megoldott – az Espresso nevű utódmodellben remélhetőleg már találkozhatunk velük.