2024.05.27.

8bit.hu

8 bit hírszerzők portálja

DivMMC SinDiKat edition

DivMMC SinDiKat edition – DivMMC klón Csehországból

A SinDiKat, azaz a Sinclair & Didaktik - Klub aktívnych technikov (Sinclair és Didaktik - Az aktív technikusok klubja) mottója: Segítsünk életben tartani a legendákat! A közösség a 8 bites mikrókkal, azon belül is a elsősorban a Sinclair-rel és kelet európai klónjaival -mint a Didaktik, Delta, Pentagon és Scorpion- foglalkozik.

2019-ben jelent meg a DivMMC SinDiKat edition, mely Pavel Vymetalek (pvym) és Branislav Bekes (z00m) közös munkája.
Az interfész két microSD slot-ot kapott a baloldalon, a NYÁK alsó és felső részéhez forrasztva. Átmenő élcsatlakozóval is rendelkezik, plusz egy Kempston joystick porttal. Ez utóbbi 3 tűzgombot is támogat.
Az SD-kártyák írási-olvasási műveleteit, valamint a Speccy memóriájába való belapozást LED-ek segítségével is nyomon követhetjük – a negyedik LED a power-é.
A memória mérete 512K RAM és 8K EEPROM. A Reset és NMI gombok között található jumper-sorral tilthatjuk le az EEPROM felülírását valamint a Kempston joystick részt. Ugyancsak jumperrel választhatjuk ki a 128K/+2A/+2B/+3 kompatibilis üzemmódot.
Saját órajelgenerátorral működik függetlenül a Spectrumtól. Ennek órajele 4MHz-es, közelebb állva Didaktik klónokhoz, mint az eredeti Spectrumhoz – a visszajelzések szerint ez a stabilabb megoldás a Speccy 3,54 MHz-e helyett.
Az első revízió volt a prototípus, a második már a végleges – ekkor kapta meg a Kempston interfészt. A hónapokkal később kiadott harmadik revízió valós idejű órát integrált az Epson 72423 RTC személyében egy gombelem társaságában.
A kompakt méret a négyrétegű NYÁK-nak köszönhető – mely igazából csak három, mivel az alsó a földelés. Szélessége 73 mm, pont, mint az élcsatlakozóé, a magasság 52 mm. A doboz 3D nyomtatott terve z00m munkája.
Ajánlott operációs rendszere az esxDOS v0.8.x.